Container för grovsopor och återvinningsstation tas bort – ersätts med miljöhus

Varför gör vi detta?

  1. En skenande kostnad för container och inte minst felsorteringskostnader. Väldigt mycket av det som hamnar i containern hör inte hemma där, bland annat elektronik och miljöfarligt avfall. Vår bedömning är också att mycket kanske slängdes i onödan och att en stor container på sätt och vis också inbjuder till detta.
  2. Stora och återkommande problem med sopdumpning vid och omkring återvinningsstationen. Även om SRV (och tidigare FTI) ansvarat för städning av stationen har det varit ett jätteproblem som väckt stor irritation och haft starkt negativ påverkan på trivseln i området.

Hur ser tidplanen ut?

Container och återvinningsstationen försvinner v.24–25. Bygget av miljöhuset drar i gång v. 26 och beräknas färdigt v. 35.

Vad gör vi med avfall under tiden?

Under byggtiden hänvisar vi till Återvinningsstationen i Glömsta och till SRV:s Återvinningscentral i Fittja.

Återvinningsstationen ligger på Gustav Adolfsvägen 56. Här sorterar du tidningar, returpapper och förpackningar av papper, plast, metall och glas.

SRV:s återvinningscentral ligger på Hallundavägen 4 i Fittja. Här lämnar du grovavfall, miljöfarligt avfall, trasig elektronik, renoveringsavfall och liknande.

Har du själv problem att ta dig dit under tiden prata gärna med grannar och vänner på berget.

Vad mer kan vi tänka på?

Vid köp av ex vitvaror finns alltid möjlighet att betala för att de ska ta med sig den gamla vitvaran vid leverans. Samma gäller vid leverans av större möbler som soffor och sängar.

Vid renovering, säkerställ att den som utför arbetet åt dig också hanterar avfall och att det körs till återvinningscentral.

Mindre elektronik, batterier, ljuskällor och liknande kan också lämnas vid de större elvaruhusen som Elgiganten.

Kläder, även trasiga, kan lämnas till klädbutiker som HM och Lindex. Ibland ger de rabattcheckar som tack för detta.

Till sist (och kanske viktigast)

Återanvänd det som är helt och fungerar istället för att slänga!

Hela och rena saker kan doneras till ex Erikshjälpen eller Myrorna – till exempel kläder, skor, möbler, böcker eller andra prylar för hemmet. Det går såklart även att sälja vissa saker ex på Blocket eller Facebook Marketplace. Eller varför inte lägga ut en säljes- eller skänkesannons i Facebookgruppen Myrstuguberget eller annan lokal grupp?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *