Sophantering

För allas trevnad och vår boendemiljö i området är det självklart viktigt att alla sköter sophanteringen på absolut bästa sätt. Här har vi samlat tydlig information för vad som gäller när vi hanterar vårt avfall. I Brf Mälarblick sorterar vi matavfall, restavfall, glas, pappersförpackningar, tidningar & returpapper, plastförpackningar, metallförpackningar, mindre el-avfall, mindre grovsopor. När det gäller större el-avfall, större grovsopor samt allt bygg och renoveringsmaterial skall det utan undantag köras till SRVs återvinningscentral.

Matavfall

Påse matavfallMatavfall sorteras i bruna papperspåsar och slängs i gröna sopluckor på området. Den bruna papperspåsen måste användas, plastpåsar får ej förekomma. De bruna påsarna är självklart kostnadsfria och finns att hämta hos Myrstuguservice och i våra tvättstugor. Exempel på matavfall är rester av kött, fisk, fågel, kaffesump, bröd, grönsaker, osv.

Matolja/frityrolja får absolut inte spolas ned i avlopp så den stelnar och skapar proppar – något som kan bli väldigt dyrt att åtgärda. Mindre mängder olja (ex i en stekpanna) torkas upp med hushållspapper och slängas i bruna påsen. Större mängder måste du samla i plastflaska eller pappersförpackning med kork och lämna till återvinningscentral.

RestavfallRestavfall

Vårt restavfall slängs i något av de sopinkast som är utplacerade på området. Er närmsta plats för att slänga soppåsar hittar ni på kartan längst ner på sidan. OBS! Tänk på att öppningarna är en bit upp, ber ni era barn gå ut med soporna är det viktigt att de når upp och kan lägga i påsen ordentligt.

Soppåsen är till för avfall som uppkommer i hushållet. Det som blir över då du sorterat ut farligt avfall, elavfall, grovavfall, förpackningar och tidningar.
Exempel på vad som skall slängas i soppåsen: kuvert, stearinljus, post-it-lappar, tygbitar, kattsand, tuggummi, disk- och tandbortar, blommor, blomjord, disktrasor, småsaker av gummi, strumpor, blöjor, bindor, tobak.

Glasförpackningar

Glas

Flaskor och burkar av glas sorteras efter färgat och ofärgat och slängs i glascontainrarna vid vår miljöstation. Eventuella lock och korkar skruvas av och sorteras som plast eller metall.

Pappersförpackningar

Pappersförpackningar

Pappersförpackningar sorteras ut och slängs i avsedd container vid vår miljöstation.
Exempelvis mjölk- och flingpaket, juicepaket, äggkartong, färdigmatsförpackningar, hundmatsäckar, socker- och mjölpåsar etc, skokartonger, tvättmedelspaket, hushålls- och toarullar, pappersbärkassar, omslagspapper.

Returpapper & tidningar

Tidningar & returpapper

Hit hör tidningar, veckotidningar, telefonkataloger, reklamblad, pocketbok, vanligt skrivpapper, kontorspapper. Vid miljöstationen finns en container för tidningar och returpapper. Tänk på att kuvert skall slängas i vanliga soppåsen.

Plastförpackningar

Plastförpackningar

Även plastförpackningar har en container vid miljöstationen. Hit hör förpackningar av både hård- och mjukplast. Exempelvis diskmedelsflaskor, ketchupflaskor, schampoflaskor, yoghurtburkar, plastlock, plastdunkar, plasttuber, créme fraiche-burkar, chipspåsar, plastpåsar, plasttuber, plastfolie.

Metallförpackningar

Metallförpackningar

Metallförpackningar sorteras ut och slängs i rätt container vid miljöstationen. Exempel är alla slags konservburkar, tuber, kapsyler av metall, metall-lock, dryckesburkar utan pant, Alvedon-brus-rör, aluminiumfolie och -formar, värmeljushållare (lossa vekeshållaren i botten).

Elavfall

Elavfall

Vid miljöstationen finns ett litet rum för elavfall. Hit hör exmpelvis glödlampor, lysrör och apparater med sladd eller batterier.

OBS! Här får endast små apparater och mindre el-avfall slängas. Alla större apparater så som diskmaskiner, kylskåp, spisar och andra vitvaror skall utan undantag på egen hand köras till SRVs återvinningscentral i Fittja. Saknar ni passerkort dit kan ni få ett gratis genom att ansöka via länken längst ner på sidan.

Grovavfall

Grovavfall

Grovavfall är avfall som inte hör hemma i den vanliga soppåsen.  Till exempel porslin, keramik, glasprydnader, mindre speglar, trasiga dricksglas, stekpannor, kastruller, bestick och uttjänta verktyg som hammare, såg och mejsel. Detta slängs i containern för grovavfall vid miljöstationen.

OSB! Allt större grovavfall så som barnvagnar, cyklar, soffor och andra möbler skall utan undantag på engen hand  köras till SRVs återvinningscentral i Fittja. Saknar ni passerkort dit kan ni få ett gratis genom att ansöka via länken längst ner på sidan.

Grovsopor

Renoverings- & trädgårdsavfall

Avfall från renoveringar måste alltid fraktas till SRVs återvinningscentral i Fittja och får aldrig slängas i föreningens container för grovsopor. Här lämnar man även större mängder trädgårdsavfall. Saknar ni passerkort till återvinningscentralen kan ni få ett gratis genom att ansöka via länken längst ner på sidan.

Mer läsning om sophantering

SRV – Sorteringsguiden, osäker på hur något skall sorteras? Här finns hela listan.

SRV – Återvinningscentraler, här hittar ni information om SRVs återvinningscentraler och öppettider.

SRV – Beställ passerkort till återvinningscentralerna, här kan ni som privatpersoner beställa ett gratis passerkort till SRVs återvinningscentraler. Ett enkelt och smidigt sätt att slänga exempelvis större avfall och farligt avfall.

Karta för sopsortering

Karta Sophantering