Andrahandsuthyrning

Tänk på att du behöver tillstånd av styrelsen för att hyra ut din lägenhet/ ditt hus i andra hand. Det är du som innehavare av förstahandskontraktet som ansvarar för lägenheten, dess skick och betalning av avgiften under andrahandsuthyrningen. Ansökningsblanketten lämnas fullständigt ifylld till styrelsen.

Andrahandsuthyrning blankett

Kort om andrahandsuthyrning

Du har rätt att hyra ut i andra hand om det finns beaktansvärda skäl, till exempel om du inte kan använda lägenheten som bostad under en period och har boendet ordnat på annat håll, som exempelvis studier eller arbete på annan ort, längre vistelse på vårdinrättning, militärtjänstgöring, provbo med en partner, m.m

Föreningen tar ut en månatlig avgift för uthyrning i andra hand. För mer information se stadgarna eller kontakta styrelsen.

Hyresavtal

Den som hyr din lägenhet i andra hand blir din hyresgäst och du blir hyresvärd. Bestämmelserna i hyreslagen gäller och du bör ha ett skriftligt hyresavtal. Hyr du ut på längre tid än två år bör du avtala bort besittningsskyddet.

Skriv ett hyresavtal med din hyresgäst, även om det är din kompis. Gå tillsammans igenom lägenhetens skick och skriv att lägenheten ska slutstädas så att den ser ut som när du lämnade den. Skriv även att hyresgästen är skyldig att teckna egen hemförsäkring. Ange hur lång tid uthyrningen ska pågå och hur lång uppsägningstiden är. Styrelsen tillåter i regel uthyrning om max ett år i taget.

Andrahandshyra utan tillstånd?

Hyr ni ut lägenheten/huset utan styrelsens godkännande riskerar ni att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning.

Mer läsning om andrahandsuthyrning

Hyresnämnden

HSB – Bokunskap